dimecres, 22 de setembre del 2010

Permès fixar cartells!




Festes de la Mercè 1960, Arnalot 

Sento una peculiar atracció pels cartells de Festes populars, de pobles i ciutats d'aquest País. Em puc passar hores i hores mirant catàlegs de col.leccionisme, on a vegades trobo alguna que altra perla, per lluïr a la Maleta.

La meva afició no s'atura en els models antics, també sóc sensible a certs cartells que es poden trobar qüotidianament pels carrers de qualsevol ciutat, aquells que, si puc i no em veu ningú, aprofito per desengantxar  i enrotllar amb molta cura, alimentant la meva cartellística col.lecció.
En el meu mur particular, (on per suposat és permès de fixar-hi cartells) avui n'hi engantxo tres que tenen el tret comú d'anunciar les Festes de la Mercè, a Barcelona, ara que ja estan al caure.

Enceta la mostra, el cartell de les Festes de 1960 signat pel genial dibuixant Arnalot.
Dissortadament, no he trobat encara el cartell de gran format que a mi m'agradaria tenir. Però em vaig conformar amb adquirir aquest de la mida d'una postal. 
D'aquest disseny, s'en va fer també un tiratge de segells. I a mi, no m'estranya...jo n'hauria fet fer, fins i tot samarretes!

En segon lloc, un guàrdia uniformat de gala, d'adorable estètica naïf, era l'encarregat d'anunciar amb la seva trompeta groga la Gran Cavalcada, que tenia lloc dins el marc de les festes de l'any 1964.

De la seva autora, Queral, que és qui signa el cartell no us en sé explicar res més.


M'he deixat pel final el cartell d'enguany; El discutit disseny firmat per Claret Serrahima, amb qui  han col.laborat unes 30 cel.lebritats barcelonines, aportant una lletra feta a mà, cadascún d'ells.
Amb el conjunt resultant,  s'han realitzat  fins a 5 cartells diferents, amb els que es guarneixen els diferents actes de les cel.lebracions.
La idea, de fer disseny a partir d'un treball col.lectiu de no-dissenyadors, no és nova, d'acord. En aquest cas,  però trobo que queda justificada per l'esperit participatiu i lúdic de les festes barcelonines, i el resultat és aquesta discreta però elegant série de cartells,  rera els que s'amaga un concepte força simpàtic.

Felicitats a totes les Mercès, i bona Festa a tots aquells que us apropeu a Barcelona!

2010, Claret Serrahima


PERMITIDO FIJAR CARTELES

Siento una peculiar atracción por los carteles de Fiestas populares de pueblos y ciudades de nuestro País.
Me puedo pasar horas y horas mirando catálogos de coleccionismo donde a veces encuentro alguna  que otra perlita, qué lucir en mi Maleta.
Mi afición no se reduce a los modelos antiguos. También soy sensible a ciertos carteles, que se pueden encontrar cotidianamente en muros y columnas de cualquier ciudad cercana a mi, y que aprovecho para despegar disimuladamente (cuando ello es posible) y enrollar con sumo cuidado, para alimentar mi cartelística colección.
En mi muro particular (donde está permitido fijar carteles, por supuesto) hoy he decidido pegar tres pósters que comparten un mismo rasgo común: Las Fiestas de la Merced de Barcelona, que ya están al caer.
Abre la muestra, el cartel de las Fiestas de 1960 firmado por el genial Arnalot.
Por desgracia, todavía no he dado con el cartel de gran formato que a mi me haría feliz, pero me conformé con adquirir éste, de tamaño postal.
De éste diseño también se realizó un tiraje de sellos, y a mi personalmente no me estraña...¡yo, hubiese aprovechado el diseño hasta para hacer camisetas conmemorativas!

En segundo lugar, un guardia uniformado de gala, de adorable estética naïf, era el encargado de anunciar con su trompeta amarilla la Gran Cabalgada, que se celebró en el marco de las fiestas de 1964.
De su autora, Queral, ya no os puedo contar más.

Me he dejado para el final, el cartel de éste año. El diseño firmado por Claret Serrahima, con quién han colaborado una treintena de personajes célebres de Barcelona, aportando una letra hecha de su puño y letra, cada uno de ellos.
Con el conjunto de letras resultantes, se han realizado 5 carteles distintos con los que adornar los actos de la Fiesta y la ciudad entera.
La idea de hacer un diseño, a partir de la colaboración de un colectivo de No-diseñadores, no es nueva, de acuerdo. En este caso, sin embargo, creo que queda justificada por el carácter lúdico  y participativo de las fiestas, dando como resultado éste conjunto sobrio pero elegante de carteles, tras el que asoma un simpático concepto.

Y ya puestos, felicito a todas las Mercedes y os deseo una feliz Fiesta a todos los que os acerqueis a Barcelona!





19 comentaris:

  1. Així que són diferents models? No ho sabia, però he estat fullejant el programa i ja sé quins actes no em predré!
    Per suposat hi ha música, molta música, i circ i dansa i llums...
    Que baixaràs a fer un passeig en golondrina?

    Respecte del disseny del cartell hi ha hagut d'altres anys que m'ha agradat més, però la idea em sembla enriquidora. Gràcies per explicar-nos-ho.

    ResponElimina
  2. Però això són reliquies de tevamaleta!!. OOhh!! I aquest any de crisis senzill, ill i un punt d'elegància. Siuau!

    ResponElimina
  3. A mi també m'agraden molt els cartells i sobre tot si són antics. Aquests que ens has mostrat són molt xulos! El d'aquest any té la seva gràcia i ara, sabent el perquè, a més té sentit, gràcies per l'explicació ;D
    Petonets!!

    ResponElimina
  4. Doncs el meu favorit, el dos: Puntet naïf per a una servidora. >Muas.

    ResponElimina
  5. MELOENVUELVEPARAREGALO: Jo només n'he pogut veure 2, però la plana de les Festes, de l'Ajuntament de Barcelona en menciona 5. Hauré de baixar a comprobar-ho!
    Espero que el constipat que lentament està assetjant, un per un, els membres de casa meva, ens deixi baixar a cel.lebrar algun acte!

    Gaudeix-ne!


    MONTY: Sóc fan d'aquesta classe de relíquies...em tornen boja! Mica en mica aniré ensenyant totes les que tinc. Sóc una exhibicionista!
    ;-)

    LYN NEWHOUSE: M'agradaria tenir un índex de les lletres i els seus creadors...quin joc de melòmans!
    Muà!


    ANA PRINCESA DEL GUISANTE:
    Oído cocina! Una de Naïf para la mesa 4!

    A mi també em té el cor robat, pesoleta.
    Petonets

    ResponElimina
  6. molt bons aquests 2 cartells, els dos em son familiars d'haver remanat pel mercat de sant antoni programes antics. El d'aquest any, home, en Serrahima té molt nom dins la professió. El cartell però,m'agrada però no es original, ja se n'han fet com aquest. A casa també estem constipats, ja veurem com anem a les festes.

    ResponElimina
  7. ARISTOFELES: Penso que potser si que m'escapi al Mercat de Sant Antoni, ara que fa tant que no m'hi passo...pel real vull dir, que pel virtual m'hi passejo més sovint, jejeje...I qui sap, potser trobo el póster d'Arnalot, que tant robat em té el cor!

    Tens raó, el rètol d'enguany, no trenca motlles, però em sembla simpàtica la idea!

    Marxant unes Tisanes amb mel i mocadors pel coll, per a tots!!!
    I cuideu-vos,
    ;-)

    ResponElimina
  8. A mi també m'agraden aquests cartells antics.
    Demà la Mercè i ja n'hi m'en recordo. Des de tan lluny s'oblida.
    BONA FESTA DE LA MERÇÊ A TOTS!!!!!!!!!

    ResponElimina
  9. Em sembla un magnifica idea coleccionar els cartells que puguis desenganxar bé ;) N'hi alguns que son casi obres d'art! ;)

    ResponElimina
  10. OLGA -MESCAPRICES BELGES-: L'únic problema de col.leccionar cartells, és que després s'han d'enmarcar!!!
    ;-)

    GEMMA SOCIAS: No ho dubtis, no només jo els desengantxo...tinc algun familiar proper, que me'n ha portat algún a casa, amb el Cel.lo encara engantxat!
    Bona Mercè Gemma!

    ResponElimina
  11. Penso que els cartells són l'alternativa pop(ular)a l'oli sobre tela.És l'art més a l'abast de tothom, i el que fa servir el llenguatge visual més entenidor. Ah, i a més, té un toc d'efímer que li dona encara més valor[suposo que es nota que jo també soc un apassinat del cartellisme ;)

    ResponElimina
  12. el último cartel me gustó mucho, de hecho, tanto, que fui a buscar el programa para verlo (en inglés). EL segundo, de 1964, tambien me llama la atención.

    te felicito, Carme, pues además de mostrar tus hermosos trabajos, logras transformar este blog en un rincón de la web muy interesante, estoy siempre descubriendo cosas nuevas! gracias por compartir tu preciosa maleta :D jajaja!

    ResponElimina
  13. LEBLANSKY: La teva reflexió és ben encertada. Al ser un Art popular, desperta en la gent un esperit crític (sembla que a en Claret Serrahima, li plouen les crítiques, d'arreu). I això està molt bé...als museus la gent no és tan valenta per expressar la seva opinió!
    Bon cap de setmana!
    ;-)

    AMBA: Me alegra que te gusten mis propuestas...si hubiese tenido que escoger uno por tí...hubiese acertado!!!
    Espero que estés disfrutando mucho en Bilbao!
    Besitos!

    ResponElimina
  14. Son tots preciosos, a mi els cartells m'agrqada veure'ls quan ja fa un temps que han fet la seva funció, es con recordar èpoques passades en forma d'il.lustració....molts petoents de sucre...muak

    ResponElimina
  15. LA PINTORETA: Sí, tens raó...la seva efimeritat (es pot dir així?) els fa més entranyables, en quant posen uns anys al damunt...

    Petonets!

    ResponElimina
  16. Hi, I love your artworks! See you son!

    ResponElimina
  17. CLAUDIO CERRI: Thanks a lot for your kind comment...and welcome here!
    ;-)

    ResponElimina
  18. Entertaining Artworks! love it all..you are truly inspirational when it comes to creativity. Gorgeous posters! thanks a Lot for sharing.

    ResponElimina
  19. VICTORIA: I'm happy that you enjoyed my blog! Please come back anytime! Thank you...;-)

    ResponElimina

Si has passat per aquí i vols afegir alguna cosa o donar la teva opinió, estaré molt contenta de llegir-te i fins i tot de contestar-te; Gràcies!