dimarts, 24 de novembre del 2009

Encarnació Xarpell

Us imagineu que els catàlegs que tots els comerços actualment ens envien a casa fóssin dibuixats? Doncs, això passava no fa pas tant...i aquest és l'encàrrec que un bon dia (1930-1940) va rebre Encarnació Xarpell, quan els Magatzems Jorba van requerir-la per il.lustrar aquests díptics publicitaris, on es describien objectes tan dispars com americanes de semi-llana, barrets de palla, maillots de cotó o galledes de llauna per la platja.

L'Encarnació, i ho dic amb molt d'orgull, era la meva àvia materna i va dedicar-se professionalment al dibuix i al retoc fotogràfic (quan el Photoshop només era un somni inimaginable) durant molts anys de la seva vida.

Va contraure matrimoni amb el Fotògraf Villaplana, així que debien ser una parella perfecta. Aquest catàleg, que ha arribat tants anys després a les meves mans, és el retrat d'una época en què tot anava més lent, i els catàlegs havien de fer-se dibuixats perquè la fotografia encara anava en bolquers.

Encarnació Xarpell

¿Os imaginais que todos los catálogos publicitarios que nos llegan a casa estuviesen enteramente ilustrados en lugar de mostrar sus productos con fotografías?
Ésto ocurría no hace tanto...y este fué el encargo que un buen día (entre 1930-1940) recibió Encarnación Xarpell, cuando los Almacenes Jorba  solicitaron sus servicios para ilustrar estos dípticos publicitarios donde se anunciaban productos tan dispares como americanas en semi-lana, sombreros de paja, maillots de algodón o cubos de latón para la playa.

Encarnación, y esto lo digo con mucho orgullo, era mi abuela materna y se dedicó profesionalmente al dibujo y al retoque fotográfico (cuando el Photoshop no era ni siquiera un sueño imaginable) durante muchos años de su vida.
Contrajo matrimonio con el fotógrafo Villaplana, así que debían ser una pareja perfecta. Éste catálogo que ha llegado algunos años después a mis manos, es el retrato de una época en que todo iba mucho más lento y donde los catálogos tenían que ilustrarse a mano, dado que la fotografía todavía andaba en pañales.

Encarnació Xarpell

Can you imagine that all the catalogs that we currently receive at home would be drawn? well, this happenned not so much time ago...this was the assignment that one day (around 1940)  Encarnació Xarpell received when Jorba Department Store asked her to illustrate these brochures where many unlike products were shown.
Encarnació, (I'm very proud to tell), was my grandmother and she worked as a professional illustrator. She also touched up photographic portraits when Photoshop was only a dream, for many years yo come.
She got married to Villaplana Photographer, so they were a perfect couple. This brochure that has reached my hands is the reflection of a time when everything went slower and  Photography was just emerging.

6 comentaris:

  1. Ara descobreixo això... nena, de casta le viene al galgo. M'encanta el treball de la teva àvia. Ah, per cert, la meva àvia escriu jajaja

    ResponElimina
  2. Ana: Quines iaies més genials les nostres...proposo un brindis virtual per elles! ;-)

    Bissitos

    ResponElimina
  3. vaya tesoro! me imagino que sea un trabajo árduo ilustrar un catalogo entero (además, tiene que ser fiel a los productos), pero el resultado final es mucho más interesante que un conjunto de fotografias siempre iguales ;)

    ResponElimina
  4. AMBA: A mi, me parece un trabajo muy metódico pero a la vez gratificante. De pura habilidad manual. Y para mi, mi abuela, ¡era la mejor!

    Besos grandes.

    ResponElimina
  5. Uaaau! Genials els dibuixos de la teva iaia! Ostres noia, és ben bé que ho duus a la sang! I devia ser una professió poc habitual per a una dona en aquella època no? Caram!

    Per cert, acabo de veure en una web uns recordatoris de comunió que ràpidament he identificat sense veure la signatura :D Xulíssims Carme, moltes felicitats!

    ResponElimina
  6. APANONA: I tant! Em penso que devia ser molt excepcional que una dona, ocupés un càrrec d'aquests tipus. Jo n'estic molt orgullosa, encara que no vaig tenir la sort de conèixer-la!

    Em fa molta il.lusió que hagis identificat els meus dibuixos! Fa molts anys que treballo per l'Editorial Busquets i és una feina que m'encanta.

    Moltes gràcies i feliç dimecres!

    ResponElimina

Si has passat per aquí i vols afegir alguna cosa o donar la teva opinió, estaré molt contenta de llegir-te i fins i tot de contestar-te; Gràcies!