dimecres, 21 d’abril del 2010

Orenetes (Golondrinas)

Ja fa dies que van arribar. Primer, molt discretes només es deixaven veure. Després, en grups més nombrosos van començar a deixar-se sentir. Ara ja passen veloces, per sobre els terrats, cridant descarades.  Aquest moment sonor, té en mi un curiós efecte sedant, instantani, com una dosi d'eufòria continguda, de pati d'escola. El fred, ja s'ha acabat.
Us deixo amb el vell curtmetratge de Michael Dudok de Wit, protagonitzat per un frare i un peix. Les orenetes, tenen un paper totalment secundari...com de veu en off. Bellísimes i sublims, posen el toc estival a la història. No són imprescindibles, però sense elles,  el curtmetratge no seria igual. Com els nostres estius. 
Hace ya unos días que llegaron. Primero, muy discretas, solo se dejaban ver. Luego, en grupos más numerosos empezaron a dejarse oir. Ahora, ya pasan veloces sobre las terrazas gritando, descaradas. Este instante sonoro, ejerce sobre mi un curioso efecto sedante, instantáneo...como una dosis de euforia contenida,de patio de escuela. El frío ya se ha acabado.
Os dejo con el viejo cortometraje de Michael Dudok de Wit, protagonizado por un monje y un pez. Las golondrinas, tienen un papel puramente secundario, como de voz en off. Bellisimas y sublimes, ponen el toque estival a la historia. No son imprescindibles, pero sin ellas, el cortometraje no sería igual. Como nuestros veranos.

Swallows
They have arrived few days ago. First very discreet, then in larger groups began to make themselves heard. Today they passed fast over my terrace, shouting cheeky. This sound has a soothing effect on me...like a dose of contained euphoria, similar to that heard in the schoolyard. The cold has gone.
I leave you with the old short film by Michael Dudok de Wit, starring a monk and a fish. The swallows have a purely secondary role, playing as voice-off. Beautiful and sublime they put the summer touch to the story. Not essential, but without them, the film would not be the same. Like our summers.

17 comentaris:

  1. El curtmetratge, sublim. El xiscle confortant de les orenetes de dia té el seu contrapunt a la nit amb el cant dels grills. I la il·lustració meravellosa, pocs perfils són tant identificables com el d'una oreneta trencant el cel amb la seva cua de dos pics...
    Gràciesn per la lliçó magistral

    ResponElimina
  2. Oh! no puc mirar-me'l ara... Quan ho faci et dic però estic totalment d'acord: ja ha acabat el fred!
    Quina sort veure que l'Anna pot sentir el cant dels grills!

    ResponElimina
  3. Les orenetes, elles són les encarregades cada any d'obrir-nos al sol, de portar-nos la primavera, les flors, les olors...la seva cantarella és l'inici de la primavera....Molts petonets...Muak

    ResponElimina
  4. No coneixia aquest curtmetratge, és molt agradable i amb una curiosa perspectiva. Gràcies per la descoberta!

    ResponElimina
  5. M'ha encantat sobretot la i.lustració. Qui pugués sentir la caloreta i el cant de les orenetes a Barcelona!
    un petó

    ResponElimina
  6. Ana del Guisante: Estic d'acord amb tú...els grills empaten amb les orenetes en quant a sons representatius del estiu, però jo tinc que sortir de ciutat per poder-los sentir! Almenys les orenetes encara no ens les han près! El curtmetratge...delicious, oi? Petonets!


    Meloenvuelvepararegalo: Es poden equivocar els mapes, i els homes del temps...però les orenetes, no fallen! Mira-les sinó, en quant s'acava l'estiu, com s'afanyen a fer filera per marxar cap a l'Àfrica!


    La Pintoreta:Són un verdader comité de benvinguda del bon temps! Vive les hirondelles!

    Leblansky: Doncs si no el coneixies i et fa el pes, deixa'm que et recomani un altre curtmetratge del mateix autor. Clica sobre el nom Michael Dudok de Wit, en aquesta entrada i cauràs en un passadís secret que et portarà a un altre curtmetratge animat que no té desperdici...va, ja em diràs!


    Olga-mes-caprices-belges: Olga, et proposo un intercanvi! A mi m'agradaria estar a Brusel.les i poder anar a tots aquest llocs amb tan d'encant que ens recomanes...però t'entenc. Les orenetes i la caloreta no les canvio per res! Molts petonets!

    ResponElimina
  7. Precioso el video, y gracias por enseñarme una palabra nueva en vuestra lengua "Orenetes". para anunciar el cambio de estación con su llegada. petonets

    ResponElimina
  8. M'ha agradat molt aquest curtmetratge, la seva música i les orenetes. Tot molt tendre. Ho he gaudit molt.
    Una abraçada.Petonets

    ResponElimina
  9. Hola un altre cop!
    Només dir-te q demá tindràs una sorpreseta al meu blog!A Brusel.les estàs convidadaquan vulguis , però ni vinguis a l'hivern perquè no tornaries a venir! fa moooolt de fred!!!
    un petó

    ResponElimina
  10. Mónica: Te veo hablando catalán en un "Plis"!...petonets per tu també!

    Ernesto: Encara que semblava agafat pel pèls, ajuntar les orenetes amb el curtmetratge, la realitat és que molt temps després d'haver vist el curt en un festival, només en podia recordar tres coses: El monjo, el peix, i les orenetes...ah! i que m'havia agradat molt!
    Petonets!

    ResponElimina
  11. Olga: Demà no faltaré al teu blog...segur! Ah! i el meu germà demà serà a Brusel.les per feina...no saps quina enveja que em fa! Una abraçada!

    ResponElimina
  12. ...oooh, bellíssim...
    per cert, avui els nens i nenes de la nostra classe de Plàstica...hem fet ORENETES!
    Gràcies per aquest video!

    ResponElimina
  13. Gràcies, Carme, m'ha encisat només he començat a sentir l'acordió.

    ResponElimina
  14. Per fi l'he pogut veure... molt suau i una música molt ben trobada.
    gràcies,

    ResponElimina
  15. Stel.la: Quina fábrica d'artistes deus tenir! Una abraçada!

    Leblansky: Ah! A mi també m'encanta la música d'acordió. Me'n alegro que t'hagi agradat.

    meloenvuelvepararegalo: Jo m'imagino que debien triar la música i després debien anar dibuixant...com començar la casa per la teulada, no? Petonets.

    ResponElimina
  16. El vídeo és molt xulo! M'encanten aquests frares hiperactius :) Estic d'acord amb tots vosaltres, què bé que hagi arribat el bon temps!

    ResponElimina
  17. Feliç Sant Jordi a tú també!
    has vist l'altre post que he publicat abans del de Sant Jordi?és aquest el que volia que veiéssis!!!Molt bon cap de setmana, Carme!
    ptons

    ResponElimina

Si has passat per aquí i vols afegir alguna cosa o donar la teva opinió, estaré molt contenta de llegir-te i fins i tot de contestar-te; Gràcies!