divendres, 26 de març del 2010

Salvem les balenes

20081011153011, originalmente cargada por Googiesque.

Els recreatius dels parcs on jugavem la gent de la meva generació, fabricats la majoria en tub de ferro pintat en la carta de colors de Mondrian, no superarien cap dels cànons de seguretat actual ni pels materials ni per la construcció, i posarien els pèls de punta a més d'un progenitor. Els gronxadors patrocinats per Chocolates Torras, han estat substituïts paulatinament per moderns i ergonòmics gronxadors de fusta tractada, creats  per sabis dissenyadors indústrials, als parcs de la majoria de les nostres ciutats. Alguns d'ells tan ben dissenyats que  més d'un adult (començant per mi) espera a que no hi hagi tanta afluència per probar-los.
Aquesta balena rosa, que escup nens enlloc d'engullir-los és un dels recreatius salvats de la febre renovadora de parcs infantils a Sant Gabriel (California) signat per l'artista Benjamin Dominguez l'any 1965.
Els veïns d'aquesta ciutat van crear una plataforma per salvar la icònica balena d'esser substituïda per recreatius més moderns. I aquí la teniu, en una imatge actual en aquest assolellat parc californià en una pausa de la seva activitat diària. Poética imatge. 


Los recreativos de los parques donde jugábamos la gente de mi generación, fabricados en tubo de hierro pintado con los colores de la carta cromática de Mondrian, no superarían ni uno de los cánones de seguridad exigidos actualmente y pondrían los pelos de punta a más de un sufrido progenitor. Los columpios patrocinados por Chocolates Torras han dado paso a modernos y ergonómicos recreativos de madera tratada y caucho, creados por sabios diseñadores industriales en los parques de la mayoría de nuestras ciudades. Algunos de ellos, tan bien diseñados que más de un adulto (empezando por mi) espera a que se vacíe un poco el parque para lanzarse a probarlos...
Esta ballena rosa, que escupe niños, en vez de engullirlos es uno de los recreativos salvados de la fiebre renovadora de Parques infantiles en San Gabriel (California) firmada por el artista Benjamín Domínguez el año 1965.
Los vecinos de la ciudad crearon una plataforma para salvar la icónica ballena de ser sustituida por un columpio más moderno. Aquí la teneis, en una imagen actual en este soleado Parque californiano durante una pausa de su actividad diaria. Poetica imagen.  


This pink whale is a concrete sculpture created by the artist Benjamin Domínguez and installed in the Vincent Lugo Park for kids at St.Gabriel (California) on 1965. In 2006 the citizens of St Gabriel allied for its preservation when it was under the threat of being substituted for modern equipment. In this pic you can see her in a pause of her diary activity. What a poetic image.

8 comentaris:

  1. Jo vaig rescatar un gronxador dels de ferro ferro, de casa dels meus sogres, i vam substituir les assassines cadiretes per dos pneumàtics.
    Hagués rescatat una balena d'aquestes amb molt de gust, ara, segur, segur, que no me l'haurien deixat pintar de color rosa...

    ResponElimina
  2. No m'estranya que els veïns de California la vulguin salvar, és una monada! Quin buit que queda (al lloc i al cor) quan desapareixen elements de la nostra infància als nostres pobles i ciutats :( I a més, et dóna una sensació de fer-te gran...

    ResponElimina
  3. Aquesta balena és entranyable . No m'estranya que la gent sensible s'hagin oposat a la seva desaparició.

    ResponElimina
  4. ¡¡yo también quiero salvarla!!, una ballena color rosa chicle :) para jugar, me ha encantado el diseño y más aún si pudiera jugar y hacerle cosquillas.

    ResponElimina
  5. Ana del guisante: Jo, ja et veig repartint panflets roses entre els ciutadans i cridant amb una pancarta a lligada a les espatlles: SALVEM LES BALENES! Una maneta de pintura sempre series a temps de donar-li...Petonets!

    Lyn: Sort n'hi ha de la gent romàntica! Quantes coses maques desapareixen cada dia, perquè no hi ha prou sensibilitat per conservar-les...Gràcies Lyn i bon cap de setmana!

    Ernest: Jo fins i tot la faria en série...i en posaria a les rotondes, a les autopistes...i com no als parcs d'avis que ja es comencen a veure a les ciutats...segur que aixecaria més d'un somriure!!

    Mónica: No Mónica...¡cosquillas no! De un golpe de cola te mandaría al espacio! :-p
    Sí, estoy de acuerdo, es una monada. Feliz fin de semana...besitos.

    ResponElimina
  6. Sí, estic d'acord...me'n compro tres!!! ;-p
    Petonets!

    ResponElimina
  7. ES TAN MACA ES NORMAL QUE VULGISALBAR A UNA BALENA ROSA

    ResponElimina

Si has passat per aquí i vols afegir alguna cosa o donar la teva opinió, estaré molt contenta de llegir-te i fins i tot de contestar-te; Gràcies!